Acetylcholine

Eén van de oorzaken van een traag reagerend brein is het feit dat er onvoldoende ‘acetylcholine’ is. Acetylcholine is een neurotransmitter, ook wel boodschapperstof genoemd. Als er onvoldoende boodschapperstof aanwezig is, kan de informatie uit de buitenwereld minder snel verwerkt worden.

Bijvoorbeeld als je een drempel ziet, moet de informatie snel doorgegeven worden van de netvliezen van de ogen naar de kijkhersenen in het achterhoofd waar we begrijpen wat we zien. Daarna moet de informatie snel doorgegeven worden aan het motorische gebied in de hersenen waar de beweging wordt geregeld; ‘been optillen’. Wanneer alles nu wat langzaam ‘geschakeld’ wordt, zal men vallen over elke drempel die men wel heeft gezien maar waarop te laat wordt gereageerd.

Onvoldoende acetylcholine op jonge leeftijd komt vaak familiair voor. Denk hierbij aan “de trage rijpers”: ouders die eerst het VMBO diploma hebben gehaald daarna het HAVO diploma en uiteindelijk een HBO- of universitaire opleiding afronden of ouders die eerst zijn gaan werken en later de ontwikkeling hebben ingehaald met bij- en avondstudie.

Kinderen uit deze “traag rijpende” families worden tegenwoordig te vroeg gedwongen snel te horen en snel te lezen terwijl hun lichaam er nog niet aan toe is.  Zij zullen omwegen in het brein gaan gebruiken waardoor ze later in hun leven te langzaam zullen blijven lezen (Promotieonderzoek van dr. G.C. Kuipers, Leiden) en mede hierdoor worden ze afgeremd in hun intellectuele ontwikkeling. De BSM – De Jong® visie stelt dat dit probleem mede veroorzaakt wordt door een zwakke schildklierfunctie en/of zwakke alvleesklierfunctie. Prikkeling van het periaquaductal grey (specifiek gebied in de hersenen) via de huid heeft al veel cliënten goed geholpen.

Tip een bekende

Tip een bekende