Ik kan niet meer lopen

Tijdens mijn wandelronde kom ik een opa tegen met kleinkind en hondje. Kindje zit in hurkstand en geeft aan niet meer te kunnen lopen. Opa is van het volhouden en zegt dat het niet ver meer is. Drie stappen en weer gaat het kindje gehurkt.

Als ik hen inhaal zie ik een klein bleek gezichtje met blonde krulletjes en een blauw ‘maskertje’. Het hartje trekt het niet, het kindje kan echt geen stap meer doen. Als ik voorzichtig aangeef dat het kindje echt niet meer kan, geeft de opa aan de kleine echt niet te gaan optillen, hij moet maar gewoon meelopen.

In onze praktijken zien mijn collega’s en ik regelmatig bleke kindjes met een zogenaamd maskertje. Een verkleuring rond neusvleugels en op de bovenlip. Soms zelfs het hele mondje. Vrijwel altijd is er een moeilijke of juist te snelle bevalling aan vooraf gegaan. Het hartje werkt prima maar vanuit de embryologische gedachte is het nog in een hoogstand. Niet goed ingedaald. De uitrijping is vertraagd en deze kinderen verteren over het algemeen ook niet al te best.

Daar is iets aan te doen!

Tip een bekende

Tip een bekende