1. Het beroep Brain Stimulating Method-therapeut
Brain Stimulating Method is van oorsprong een diagnostische en therapeutische benadering van ontwikkelings-, leer- en gedragsproblemen. In de loop van de afgelopen 40 jaar verder ontwikkeld als een succesvolle methode bij een breed spectrum aan lichamelijke (ontwikkelings)klachten bij alle leeftijden
De filosofie van de Brain Stimulating Method betreft een concept waarbinnen drie principes het fundament vormen:
1. Het menselijk lichaam is een eenheid.
2. Structuur en functie bezitten een wederzijdse relatie.
3. Het menselijk lichaam bezit zelfregulerende krachten.
Het doel van de Brain Stimulating Method is het opsporen van de primaire oorzaak van de klacht om vervolgens de lichaamsfuncties te herstellen. Hierbij worden de natuurlijke regeneratie- of herstelmogelijkheden van het lichaam zodanig gestimuleerd dat een verbeterde ontwikkeling mogelijk wordt, het leervermogen zich herstelt en het gedrag genormaliseerd wordt.
Brain Stimulating Method als beroep
Een Brain Stimulating Method-therapeut is een persoon die zich door studie heeft bekwaamd in de therapeutische toepassing van de kennis van de hedendaagse wetenschap. Door een proeve van bekwaamheid heeft hij aangetoond over de hiervoor bedoelde kennis te beschikken en de verworven kennis dienstbaar te kunnen maken in de behandeling van zijn cliënten.
Dit beroepsprofiel betreft een therapeut die zich professioneel richt op de Brain Stimulating Method. In het belang van zijn cliënten komt hij zelfstandig tot een oordeel en behandelt, op basis van algemene en systematische kennis, volgens theoretisch gefundeerde methoden en technieken die hij via opleiding heeft verworven. De zelfstandigheid van het beroep Brain Stimulating Method-therapeut is toepasbaar op het handelen (deskundigheid, diagnostiek, zorgvuldigheid), op de attitude (respect, informatieoverdracht, vertrouwensrelatie en verantwoordelijkheid) en op de organisatie (doelmatigheid, bescherming, klachtenrecht) van de Brain Stimulating Method-therapeut.
Arbeidsterrein
In het algemeen is de Brain Stimuating Method-therapeut een zelfstandig beroepsbeoefenaar die een eigen praktijk heeft, al dan niet in een samenwerkingsverband met andere behandelaars.
Voor het bezoek aan een Brain Stimulating Method-therapeut is geen verwijzing nodig van huisarts of specialist. De Brain Stimulating Method-therapeut werkt zo mogelijk wel samen met andere disciplines binnen onderwijs en zorg. Dit voor zover de cliënt hiervoor toestemming geeft.
De Brain Stimulating Method-therapeut is volledig zelfstandig in zijn beroepsuitoefening en is in staat zijn beroep zowel in diagnostische als in therapeutische zin uit te oefenen en te evalueren. De Brain Stimulating Method-therapeut kent hiertoe niet alleen de mogelijkheden van zijn beroep maar ook de grenzen ervan. De deskundigheid en de verantwoordelijkheid van de Brain Stimulating Method-therapeut worden geconcretiseerd op de aspecten van het methodisch handelen, de kwaliteit van de attitude van de beroepsbeoefenaar en de kwaliteit van de organisatie van de beroepsuitoefening.
Om de kwaliteit en de verantwoordelijkheid van het beroep Brain Stimulating Method te blijven waarborgen is de Brain Stimulating Method-therapeut verplicht zijn kennis en vaardigheden op peil te houden. Een en ander is vastgesteld en vastgelegd in het beroepsprofiel en de beroepscode van de vakgroep.
Uitgangspunten van de Brain Stimulating Method
De Brain Stimulating Method-therapeut gaat uit van een bepaalde filosofie binnen zijn werkzaamheden. Hiervoor geldt een aantal uitgangspunten met betrekking tot diagnostiek en therapie. Brain Stimulating Method kent hiertoe een geheel eigen filosofie met als begrippen:
1. Het lichaam is een biologische eenheid.
Het menselijk organisme ontwikkelt zich in een voortdurende wisselwerking met de omgeving. Deze eenheid bestaat in het fysisch en psychisch functioneren en is een voorwaarde voor een ongestoorde ontwikkeling. Het één en ondeelbaar zijn van het lichaam in zijn relationele context is het basisbegrip van Brain Stimulating Method.
2. De structuur en de functie zijn onderling en wederkerig afhankelijk van elkaar. Verandering van structuur resulteert in een verandering van functie. Brain Stimulating Method gebruikt het concept structuur en functie in haar diagnostische en therapeutische toepassing door prikkeling van ascenderende- en descenderende banen. De wederzijdse en onderlinge afhankelijkheid van structuur en functie is het tweede begrip van de Brain Stimulating Method.
De eenheid van het lichaam in structuur en functie is terug te vinden in de samenhang tussen de verschillende weefsels en hun functies. Deze kunnen zijn:
* mechanisch: tussen beenderen, gewrichten en spieren.
* circulatoir door bloedvaten, het lymfestelsel en hersenvocht.
* membraneus: verbindingen tussen organen en weefsels door hun omhullende en beschermende vliezen.
* neurologisch, door zenuwbanen van het centrale en perifere zenuwstelsel.
* fysiologische, biochemische en electro-fysiologische overdracht tussen organen en weefsels.
Door een complex evenwichtssysteem neigt het lichaam tot zelfregulering ten aanzien van het ontwikkelings, leer-, gedragsprobleem
Het lichaam bezit zijn eigen zelfregulerende krachten en de aangeboren eigenschap zichzelf te ontwikkelen. Het is in staat om, tot aan een bepaalde drempel, zichzelf aan te passen. Het lichaam bezit dus zelfregulerende mechanismen die in staat zijn het ontwikkelingsprobleem te overwinnen. Deze natuurlijke functies stimuleren of herstellen, is het derde begrip in de Brain Stimulating Method.