Fructose en de hypothalamus

Vroeger was het zo dat we alleen in de zomer en de herfst konden beschikken over fruit en daarmee fructose. Door de overdosis aan fructose in die haargetijden ontstond er een kortdurende ontsteking in de hypothalamus. Hierdoor werd het natuurlijke sein van het lichaam ‘ik ben voldaan’ uit gezet en bleven we extra eten. Als gevolg daarvan werd ons metabolisme verlaagd en gingen we minder bewegen. De fructose werd in ons lichaam omgezet door triglyceriden (vet) om zo de koude winter door te komen waarin minder voeding voorhanden was.

Deze fysiologische kortdurende hypothalamusonsteking werd na de winter vanzelf opgelost omdat we wekenlang minder caloriën aten.

Dit natuurlijke systeem van ons lichaam is bij de meeste mensen niet meer actief. Er is het hele jaar volop voeding te verkrijgen, zelfs van voedingsmiddelen die op dat moment niet in onze omgeving groeien. Daarnaast zijn er de volle schappen met vulling en suikers die ons metabolisme hebben doen veranderen. Met als gevolg welvaartsziekten en steeds zwakker wordende systemen.

Tip een bekende

Tip een bekende