Bewegingsvrijheid

De vakanties liggen alweer een paar weken achter ons. Het gewone leven heeft zijn loop alweer genomen.

Kinderen zijn enkele weken -of alweer iets langer- naar school. Een bezoekje aan de BSM therapeute is weer ingepland. Het gaat weer, net als in voorgaande jaren, over de nieuwe klas als ruimte, de eventuele andere juffen of meesters, de nieuwe plek in de klas etc.

Het is goed voor ons om een beeld te hebben van de start van het nieuwe jaar en de positieve en minder positief ervaren punten die daarbij komen kijken. Het gaat nogal eens over de plaats in het nieuwe lokaal. Zittend in groepjes zijn er altijd enkele kinderen die altijd gedraaid op de stoel moeten zitten om het digibord goed te kunnen zien. Is er sprake van een kind met oogproblemen, kan het inhouden dat de plek in de klas juist aan de linker- ofwel aan de rechterkant moet zijn.

Een van onze collega’s kreeg zelfs de opmerking dat een kind aan een tafeltje moest zitten dat schuin aan de rand van het lokaal gepositioneerd was. Na een foto te hebben ontvangen, zag zij dat het kind het stoeltje amper achteruit kon schuiven om achter het tafeltje vandaan te kunnen komen.

Dit zijn plekken waar niemand zijn of haar kind graag zou zien zitten of zelf zou willen zitten.

De plek waar je komt te zitten is belangrijk. Zit je bij kinderen waar je je aan kunt optrekken? Kun je op een comfortabele manier het digibord en de leerkracht zien?

Echter ook; Voel je ademruimte? Heb je een beetje bewegingsruimte en kun je gemakkelijk je tafeltje bereiken of ervan weggaan?

De plek waar je moet zitten, kan heel veel doen voor je gevoel van welbevinden in de klas of groep. Voel je je er veilig? Zo ja, dit heeft positieve gevolgen voor je prestaties. Reden waarom wij in sommige situaties de ouders adviseren om de plek in de klas nog eens te bespreken met de leerkracht. Dit met de bedoeling het resultaat wat een kind kan laten zien, positief te beïnvloeden.

Ben je nieuwsgierig naar de achterliggende lichamelijke lijnen hierbij? We starten weer een nieuwe deeltijdopleiding op.

Informeer jezelf via voorzitter@ibsm.nl

Tip een bekende

Tip een bekende